IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва за втори пореден ден, очаква се Китай да увеличи вноса

Пазарът пренебрегва новини като тази, че Саудитска Арабия ще увеличи производството си следващия месец

09:44 | 19.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпва за втори пореден ден, очаква се Китай да увеличи вноса

Суровият петрол поскъпна за втори пореден ден в Ню Йорк заради спекулации, че търсенето на дизелово и самолетно гориво ще нарасне, както и че слабостта на щатския долар ще насочи инвестициите към стоковия пазар, съобщи Bloomberg.

Очаква се Китай да увеличи вноса си на дизелово и самолетно гориво заради спасителните операции след земетресението от миналата седмица. На 16 май петролът достигна рекордните 127,82 долара.

Пазарът пренебрегва новини като тази, че Саудитска Арабия ще увеличи производството си следващия месец, коментира Тетсу Емори, фонд мениджър в Astmax Ltd. В Токио.

Суровият петрол с доставка през юни поскъпна със 75 цента (0,6 на сто) до 127,01 долара за барел по време на електронната търговия на борсата в Ню Йорк тази нощ. На 16 май контрактите на суровината затвориха на рекордното ниво от 126,29 долара, след ръст от 1,7 на сто.

Цените се направляват от спекулации и няма да се повлияят от планираното увеличение на добива на Саудитска Арабия с 300 хил. барела на ден, заяви вчера иракският министър на петрола Хюсеин ал-Шахристани.

„Ирак добави (към производството) 500 хил. барела през последните шест месеца и това не оказа никакво влияние“, добавя той.

Петролът сорт Брент с доставка през юли поскъпна с 41 цента до 125,40 долара за барел на електронната платформа на лондонската борса тази нощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още