IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна официално се присъедини към Световната търговска организация

Средните вносни мита при доставките на стоки в страната се изчисляват на около 10,7% за селскостопанските продукти и 5% за промишлените стоки.

12:10 | 16.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна официално се присъедини към Световната търговска организация

От днес Украйна официално влиза в Световната търговска организация (СТО), съобщава Интерфакс. Така се увенчава с успех продължилия 15 години тежък преговорен процес и страната вече е 152-ият член на СТО.

Между главните клаузи в договора между Украйна и СТО е ограничението на размера на износните мита на основни стоки. Така например страната е поела задължението митата на захарта да са до 50% от стойността й. В категорията на стоките със занижени мита спадат също гражданските самолети, строително оборудване, дестилиран алкохол, някои моторни масла, медицинско оборудване, дървесина, целулозно-хартиени изделия, някои метали, ІТ-продукти и др.

Освен това Украйна е поела задължението да отмени забраната на вноса на автобуси, камиони и леки коли на възраст над 8 години, да намали вносните мита на едър рогат добитък, кожи и др. и да не определя минимални цени при износа на които и да било стоки. Средните вносни мита при доставките на стоки в страната се изчисляват на около 10,7% за селскостопанските продукти и 5% за промишлените стоки.

Украйна също така се е съгласила да не субсидира износа на селскостопанска продукция и да ограничи като цяло държавната поддръжка на селското стопанство. Страната също така вече няма да може да установява количествени ограничения на вноса на месо или други нетарифни ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още