IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентът на „Атомстройекспорт” стана министър на енергетиката на Русия

Като „значителен успех” на „Атомстройекспорт” от компанията отбелязват спечелването на търга за изграждането на АЕЦ „Белене”

16:02 | 13.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Президентът на „Атомстройекспорт” стана министър на енергетиката на Русия

Президентът на „Атомстройекспорт” Сергей Шматко официално получи поста на министър на енергетиката на Руската Федерация в новото правителство, оглавявано от доскорошния президент Владимир Путин, съобщиха от „Атомстройекспорт”.

Сергей Шматко заема длъжността президент на „Атомстройекспорт” от средата на 2005 година. Той е завършил икономика в Германия, работил е като одитор в BDO Binder (Франкфурт-на-Майн), директор в RFI GmbH – Компания за консултации за инвестиции в Русия, официален представител в ЕС на Руския фонд за федерални изследвания, бил е съветник по икономическите стратегии на генералния директор на Всерусийския научно - изследователски институт по експлоатация на атомни eлектроцентрали и др.

До избирането на нов президент на „Атомстройекспорт” от Съвета на директорите, временно задълженията му ще бъдат изпълнявани от старшия вицепрезидент на „Атомстройекспорт” Александър Нечаев.

Като „значителен успех” на „Атомстройекспорт” под ръководството на Шматко от компанията отбелязват спечелването на търга за изграждането на АЕЦ „Белене” в края на 2006 г. През миналата година течаха редица съгласувателни процедури между България и ЕК, докато бъде получено официално одобрение на строителството на централата.

Преди месец чрез конкурс НЕК избра БНП-Париба за структурираща банка (управляваща финансирането) на проекта на стойност 4 млрд. евро. Предвижда се до средата на годината да бъде избран и стратегически инвеститор на АЕЦ Белене, притежаващ до 49% от капитала на дружеството, като до последния етап на конкурса достигнаха компаниите Electrabel (Белгия) и RWE Power (Германия). Очаква се и оценката на Агенцията за ядрено регулиране. Реалното строителство на централата би трябвало за започне до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 03.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още