IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Латвия стигна 17,5 на сто на годишна база

Отчетеният ръст е най-голям от август 1996 година, страната регистрира най-голяма инфлация от всички държави-членки на ЕС

16:03 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Латвия стигна 17,5 на сто на годишна база

Инфлацията в Латвия продължава да се увеличава и заплашва страната със сериозна криза, показват данните на националната статистика, цитирани от Thomson Financial. През април потребителските цени са нараснали с 1,5 на сто на месечна база, а за последните 12 месеца повишението възлиза на цели 17,5 на сто, което е най-високата стойност от август 1996 година досега.

През март инфлацията възлезе на 16,8 на сто на годишна и 1,5 на сто на месечна база. Анализаторите очакваха по-ограничен ръст на потребителските цени от 17,2 на сто на годишна база.

За месеца цените на горивата и водата са поскъпнали с 6,8 на сто, дрехите и обувките – с 1,4 на сто, а храната – с 1,3 на сто. Повишението в цената на електричеството, водата и горивата за последните 12 месеца възлиза на 32,4 на сто, хранителните продукти са поскъпнали с 20,8 на сто, а облеклото – с 2,1 на сто, показват статистическите данни.

При наличието на толкова висока инфлация, балтийската държава вероятно ще трябва да отложи приемането на еврото за следващото десетилетие. Основната причина за това е фактът, че Латвия държи челното място по ръст на потребителските цени в Европейския съюз. Икономическият ръст на страната за първото тримесечие отбеляза силно забавяне до 3,6 на сто, при положение че за последните три месеца на 2007 година растежът възлезе на 8,0 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още