IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разработват миниатюрни роботи за военни цели

BAE Systems е подписала споразумение с лабораторията за проучвания на американската армия на стойност 38 млн. долара

10:41 | 12.05.08 г.
Роботите ще събират информация от места, които са недостъпни или опасни за човека. Илюстрация: BAE Systems
Роботите ще събират информация от места, които са недостъпни или опасни за човека. Илюстрация: BAE Systems

Базираната във Великобритания отбранителна компания BAE Systems ще оглави екип от учени, които ще разработят миниатюрни роботи за подобряване на военното ситуационно разузнаване, съобщиха от компанията.

BAE Systems е подписала споразумение с лабораторията за проучвания на американската армия на стойност 38 млн. долара. Според него BAE Systems ще води обединението от учени и изследователи от армията, академичния свят и индустрията.

Технологичното обединение за микроавтономни системи и технологии (MAST) ще проучва и разработва автоматизирани съоръжения за използване в градска среда и в сложни местности като планини и пещери. Екипът ще изобрети отделна мултифункционална колекция от миниатюрни роботи за събиране на информация, които могат да достигнат места, недостъпни или опасни за човека.

Планирано е обединението да работи пет години с възможност сътрудничеството да бъде продължено за още пет.

MAST обединява 4 области на проучване, водени от четирима членове на обединението: BAE Systems оглавява „Интегриране на микросистеми”, Мичиганският университет отговаря за „Микроелектроника”, Университетът на Мериленд води „Механизми на микросистемите”, а Университетът на Пенсилвания оглавява „Технологии за автоматизирани операции”.

Обединението има и петима членове, които участват в една или повече области на проучване: Калифорнийският университет в Бъркли, Калифорнийският технологичен институт, Технологичният университет в Джорджия, Университетът в Ню Мексико, Техническият държавен университет в Нова Каролина.

Продажбите на ВАЕ Systems за миналата година надвишават 31,4 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още