IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лукойл: Цената на петрола ще се стабилизира около 100 долара за барел

Президентът на Лукойл съобщава, че в момента се водят преговори за закупуване на голяма компания в страна от Западна Европа

11:16 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл: Цената на петрола ще се стабилизира около 100 долара за барел

„Смятам, че цената на петрола ще се стабилизира”, заявява в интервю за вестник „Ведомости“ президентът на Лукойл Вагит Алекперов. Той се аргументира с факта, че на световните пазари на практика няма дефицит на петрол, а освен това много от крупните инвеститори вече преминават от инвестиции в ценни книжа към инвестиции в петрол, злато и метали. Президентът на Лукойл прогнозира, че цената на нефта ще се стабилизира около 100 долара за барел, уточнявайки, че това зависи както от световната търговия с нефт и нефтопродукти, така и от макроикономическите условия и от курса на долара.

Относно пазарната политика на Лукойл в Европа, Алекперов коментира: „Смятам, че в Европа руските нефтени компании трябва да се приближат до крайния потребител, което значи да купуваме пазари, т.е. заводи и мрежи, а не просто да доставяме горива на пазара на едро”. Президентът на Лукойл съобщава, че в момента компанията води преговори за осъществяване на подобна сделка в страна от Западна Европа.

Лукойл смята да удвои пазарната си капитализация до 2017 г., стига да няма големи макроикономически сътресения, казва още Вагит Алекперов. Това може да стане главно за сметка на увеличаване на обема на производство и чрез огромни инвестиции, в т.ч. и извън Русия. По думите на Алекперов нефтената компания вече е достигнала годишен обем на инвестициите от 10 млрд. долара.

Алекеперов същевременно отбелязва, че акциите на Лукойл от началото да годината до средата на февруари, в резултат главно на световната финансова криза, са паднали със 17% (до 70 долара за акция), но вече са се възстановили, достигайки 91,1 долара за акция. През последните месеци компанията е имала и затруднения с привличането на инвестиции, но напоследък ситуацията започва да се стабилизира. По думите на Алекперов обаче едва ли до края на годината ще бъдат достигнати бързите и стабилни темпове на развитие, като в началото на 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още