IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фалитите в Румъния нарастват с една трета за 2007

Най-засегнати са търговците на дребно, които не успяват да се конкурират успешно с големите международни вериги

10:24 | 12.05.08 г.
Фалитите в Румъния нарастват с една трета за 2007

Фалитите в Румъния са нараснали с над една трета през 2007 г. спрямо предходната година, сочи проучване на компанията за анализ на риска Coface Romania, цитирано от румънския The Diplomat.

Най-засегнати са търговците на дребно, които не успяват да се конкурират успешно с големите международни вериги, навлизащи в страната, като секторът на търговията на дребно формира 41,4% от общо 13 104 фалита за 2007 г.

Следват ги компаниите от секторите на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

Въпреки огромния ръст на строителната индустрия в Румъния на четвърто място по фалити се нареждат строителните фирми. Сред причините за това са липсата на работна сила и в резултат изискванията за по-големи заплати от страна на квалифицираните строители, което се отразило на малките и средните фирми.

У нас беше регистриран почти същият ръст на фалитите за 2007 г. - 31%, по данни на Кофас България. Най-голям дял - 22,5 на сто се формира от фирмите в сектора на земеделието и горското стопанство, а на второ място се нарежда търговията на дребно с дял от близо 16 на сто. Третият най-критичен сектор е бил строителството, като анализаторите очакват през 2008 негативните тенденции в този сектор да се засилят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 20.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още