IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола започна седмицата с понижение

След шестдневно рали котировките спряха възхода си заради прибиране на печалби

09:32 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола започна седмицата с понижение

Суровият петрол стартира седмицата с понижение на цената си, тъй като започнаха да се появяват мнения, че поскъпването от предходните сесии е било прекомерно. За поевтиняването допринесе и изказване на високопоставен либийски представител, който е заявил, че страните от ОПЕК могат да свикат извънредна среща за обсъждане на доставките, предава Bloomberg.

Седмицата започна с понижение на цената на американския лек суров петрол от 0,43 на сто (54 цента) до 125,42 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. В Лондон пък Брентът поевтинява с 80 цента (0,64 на сто) и по време на азиатската търговия барел петрол от този сорт с доставка през юни се търгува по 124,60 долара за барел.

Поевтиняването на петрола се дължи и на прибирането на печалби след силния ръст, който отбелязаха котировките през последните няколко търговски сесии. Само за изминалата седмица цената на петрола се повиши с над 8 на сто. За последната година пък котировките на суровината са се повишили двойно.

Прогнозите на анализаторите за предстоящата седмица са за спад в цената на черното злато, тъй като се очаква ръст на запасите в САЩ, както и увеличен капацитет на работа на американските рафинерии в очакване на летния пик в търсенето на горива. За успокояването на пазарите се очаква да повлияе и стабилизирането на обстановката в Нигерия, което ще позволи на възстановяването на износа от африканската държава, добавя още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още