IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скок на руската борса след смяната на властта

В кратката работна седмица в страната Газпром успя да задмине GE и да се превърне в компанията с най-голяма пазарна капитализация в света

11:32 | 10.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Скок на руската борса след смяната на властта

Руската борса отбеляза значителен ръст през последната седмица, регистрирайки повишение от 7,61 на сто до 2 283,99 пункта, като по този начин заличи по-голямата част от спада, регистриран от началото на годината. В края на миналата седмица понижението от 1 януари възлизаше на 7,34 на сто, а днес вече е едва 0,28 на сто.

Фундаменталното събитие, което раздвижи руския пазар, беше смяната на властта в Руската федерация. Както е известно, през изминалата седмица изтече вторият мандат на Владимир Путин като президент на Русия и той предаде поста на Дмитрий Медведев. Очакванията бившият ръководител на Газпром да продължи досегашната линия на руската политика за насърчаване на инвестициите и икономиката, както и изявената готовност за борба с инфлацията доведоха до оптимизъм на пазарите.

В кратката работна седмица, която приключи в четвъртък заради честването на Деня на победата над Германия, когато руската армия принуждава фашистите да капитулират и да сложат край на Втората световна война, се случи и друго интересно събитие на руския фондов пазар. Държавната компания Газпром успя да задмине General Electric и China Mobile и да се превърне в компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. Това стана в сряда, когато книжата на Газпром поскъпнаха с 6 на сто и така капитализацията достигна впечатляващите 347,4 млрд. долара.

Компанията, която доскоро беше ръководена от Медведев, успя да увеличи стойността си 32 пъти за последните шест години заради ръста в цените на горивата и разкриването на нови залежи от петрол, газ и въглища. Прогнозите на анализаторите са, че пазарната капитализация на Газпром ще продължи да расте, тъй като страната доставя ¼ от газа за Европа и същевременно задоволява търсенето в Русия, която е вторият по големина потребител на суровината в света.

Проблемите в Русия са свързани с бързо растящата инфлация в страната, въпреки която управляващите искат постепенно изравняване на цената на газа с тази в Европа. Наред с това се предприемат други мерки за контрол върху цените, като ограничения при максималните продажни цени на някои основни продукти. Високата инфлация натежа на борсовата търговия от началото на годината и индексът RTS отбеляза най-слабия си старт от 1998 година насам, когато пазарите усетиха силен натиск, породен от кризата в Русия.

Към момента пазарът в Русия остава един от най-ниско оценените в света, като средната стойност на коефициента цена/печалба за 50-те компании, попадащи в индекса RTS, е 9,52 на сто, което според анализ на Bloomberg е най-ниската стойност на коефициента сред най-големите 10 пазара в Европа и е с 29 на сто под стойността му за широкия индекс на развиващите се държави MSCI Emerging Markets Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 10.05.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още