IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът близо до 125 долара за барел

Опасения, че летният пик в търсенето на гориво няма да бъде задоволен, дадоха нов тласък на котировките

09:24 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът близо до 125 долара за барел

Цената на петрола продължава да расте и тази сутрин достигна нов рекорд при 124,70 долара за барел. Като основна причина за възхода на котировките се посочват притесненията, че предлагането на бензин и дизел няма да бъде достатъчно за посрещане на летния пик на потреблението в САЩ.

Повод за такива твърдения дадоха данните на американското енергийно министерство от сряда, които показаха, че рафинериите работят с по-нисък капацитет спрямо предходната година. Това се дължи на намалените продажби на производителите заради силния ръст в цената на черното злато от началото на годината, предава Bloomberg.

В рамките на борсовата сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през юни поскъпнаха с нови 16 цента до рекордната цена на затваряне от 123,69 долара за барел. На електронната платформа на борсата черното злато поскъпна силно до 124,70 долара за барел, а към момента в азиатската търговия барел петрол с доставка през юни струва 124,53 долара.

На Лондонската борса Брентът поскъпна с 52 цента и сесията приключи с исторически връх при 122,84 долара за барел. В електронната платформа цената на Брента продължи да расте и по време на азиатската търговия достига невижданите 123,78 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 27.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още