IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Един от три сайта за самолетни билети в ЕС нарушава законодателството

Най-много са нарушенията, свързани с ценовите практики

17:25 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Един от три сайта за самолетни билети в ЕС нарушава законодателството

Един от всеки три сайта за продажба на самолетни билети в ЕС нарушава сериозно законодателството на Евросъюза. Това показват междинните резултати от започналата през септември миналата година проверка на сайтове, представени днес от еврокомисаря по въпросите на защитата на потребителите Меглена Кунева.

Властите на 15 страни членки (Австрия, Белгия, България, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Италия, Литва, Малта, Португалия, Испания и Швеция) и Норвегия са проверили близо 400 сайта, за да видят дали отговарят на изискванията на ЕС в три основни насоки.

Първата се отнася за ценовите практики, като според нея първата рекламирана на сайта цена трябва да бъде и окончателна. Освен това всички условия на офертата трябва да бъдат ясно посочени. Третото изискване се отнася за условията по договора, които също трябва да са ясно посочени, честни и да има лесен достъп до тях.

Общо 50% от проверените сайтове имат проблеми, заяви Меглена Кунева.

Вследствие на действията на властите 50 на сто от сайтовете, извършили сериозни нарушения на законодателството, са поправили грешките си, според Кунева.

Като най-голям проблем при проверката се очертават подвеждащите цени (при 58 на сто от сайтовете). Нечестни условия по договорите има при 49% от проверените сайтове, а проблеми с наличността на офертите - при 15%.

Проблемите са открити в широк кръг компании – както известни, така и по-малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още