IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария – конкурент на Газпром в снабдяването с газ на Западна Европа?

Exxon Mobil, Mol и Falcon Oil&Gas разработват находище, в което се смята, че има достатъчно газ за снабдяване на съседните страни

17:37 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария – конкурент на Газпром в снабдяването с газ на Западна Европа?

Щатската компания Exxon Mobil Corp., унгарската енергийна група Mol Nyrt. и канадската Falcon Oil & Gas Ltd. може да доставят природен газ от Унгария на Западна Европа, която се опасява, че Русия може да намали доставките на горивото, съобщи Bloomberg.

Компаниите, партньори в разработването на газово находище в областта Мако, в която според оценки има достатъчно газ за задоволяване на търсенето от Германия за почти три години, може да доставят гориво в съседните Сърбия и Австрия, е заявил в интервю главният изпълнителен директор на Falcon Марк Брюнър. Находището ще може да посрещне търсенето в Унгария, след като започне пълно производство най-късно през 2012 г., смята Брюнър.

Газът от Мако може да намали зависимостта на Европа от доставките от руската компания Газпром. Търсенето на горивото в Европейския съюз се е увеличило с около 10 на сто през последните пет години. Необходимостта от намиране на нови източници на горива се усили след кризата с доставките на газ от Газпром за Украйна през 2006 г.

Находището в Мако съдържа най-малко 340 млрд. куб. м газ, според Mol.

Миналата година Газпром е продала на Унгария 7,5 млрд. куб. м газ, или около 70 на сто от вноса на страната.

Говорителят на Газпром Сергей Куприянов е заявил, че не е запознат с проекта Мако и не може да коментира.

Според анализатора на UniCredit SpA в Будапеща Робърт Рети обаче ще са необходими години за разработването на находището и да се определи дали то може да произвежда достатъчно газ за продажба извън Унгария. „Дори не сме сигурни какво има там и колко може да се произведе“, заявява той.

Mol и Exxon притежават по 40,4 на сто от находището, което е с обща площ 1567 кв. км, а Falcon държи останалата част.

От Mol оценяват сондажите на стойност 24 млрд. долара за цялата продължителност на проекта, тъй като ще са необходими 2000 кладенеца на стойност между 8 млн. и 12 млн. долара всеки. Строежът на свързващи газопроводи се очаква да струва 28 млн. долара, а управлението им - 11 млн. долара годишно.

Същевременно цената на природния газ с доставка през юни на нюйоркската стокова борса достигна 11,36 долара за 1 млн. британски термални единици (около 28,26 куб. м), което е най-високата стойност на синьото гориво от декември 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още