IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на природния газ най-висока от декември 2005 г.

От началото на годината цената на газа на световните борси е нараснала вече с около 50%

15:39 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на природния газ най-висока от декември 2005 г.

Цената на природния газ с доставка през юни на нюйоркската стокова борса достигна 11,36 долара за 1 млн. британски термални единици (около 28,26 куб. м), което е най-високата стойност на синьото гориво от декември 2005 г., съобщи вестник Ведомости. 

От началото на годината цената на газа на световните борси е нараснала вече с около 50%.

Причината за скока на цената на газа се свързва с цените на петрола, тъй като поскъпващият петрол принуждава потребителите да преминават към използването на природен газ. Вчера петролът достигна нов исторически рекорд от 122,73 долара за барел.

Руският гигант Газпром, от който и България се снабдява с природен газ, продава горивото не по борсови цени, а чрез дългосрочни договори. Цената за европейските клиенти на Газпром зависи от динамиката на котировките на алтернативните горива мазут и дизелово гориво (с изоставане от 6-9 месеца).

Към средата на годината цените на едро за европейските потребители за пръв път могат да прескочат границата от 400 долара за 1000 куб. м газ, казаха наскоро от ръководството на Газпром, което е почти двойно поскъпване за последните три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още