IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът с пореден рекорд

Прогноза на Goldman Sachs, че черното злато ще се търгува в границите 150-200 долара през следващите 2 години доведе до нов ръст

09:02 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът с пореден рекорд

Цената на петрола регистрира пореден рекорд, достигайки 122,73 долара за барел в рамките на борсовата сесия в Ню Йорк. Причина за новото поскъпване стана прогноза на Goldman Sachs, според която цената на суровината ще достигне нива от 150-200 долара за барел в рамките на следващите две години.

За ръста на котировките допринесоха още очакванията за проблеми при доставките от Нигерия, след като през уикенда терористични атаки доведоха до поражение на платформа на Royal Dutch Shell в страната. Освен това подкрепа на цените оказаха и спекулациите, че въпреки силното поскъпване на петрола търсенето в Азия ще продължи да се увеличава.

Според прогноза на Международната енергийна агенция от миналия месец потреблението на петрол в Китай през 2008 година ще се увеличи с 4,7 на сто до 7,89 млн. барела дневно, припомня Bloomberg. На фона на това световното потребление ще се увеличи с 1,5 на сто до 87,23 млн. барела дневено, което означава, че високите цени няма да спрат потреблението, още повече че в някои от най-големите държави-консуматори като Индия и Китай цената на петрола се субсидира и голяма част от поскъпването се поема от държавния бюджет.

Всичко това доведе до поскъпване на петролните контракти с доставка през юни с 1,6 на сто до 121,84 долара за барел в края на борсовата сесия в Ню Йорк, като по този начин черното злато постави нов исторически връх в цената на затваряне в досегашната история на фючърсната търговия. В азиатската сесия петролът отстъпва с 11 цента и към момента цената е 121,73 долара за барел.

В Лондон вчера Брентът достигна нов исторически връх при 120,99 долара за барел, като в крайна сметка сесията приключи при 120,31 долара за барел. На електронната платформа на борсата петролните контракти с доставка през юни губят 15 цента и в азиатската търговия цената на барел Брент е 120,16 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още