IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските индекси започнаха седмицата с понижение

Пазарите реагираха негативно на оттеглянето на офертата на Microsoft за придобиване на Yahoo! и на новия рекорд, който постави цената на петрола

10:50 | 06.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Американските индекси започнаха седмицата с понижение

Индексите в САЩ регистрираха понижения в първата борсова сесия за седмицата. Причина за негативните настроения стана оттеглянето на офертата на Microsoft за придобиването на Yahoo! на стойност 47,5 млрд. долара. Това доведе до спад в цената на акциите на Yahoo! с 15 на сто (4,3 долара) до 24,37 долара за един брой. Книжата на Microsoft пък понижиха цената си с 16 цента до 29,08 долара за брой.

За песимизма повлия и рекордът, който постави цената на петрола и очакванията, че високите стойности на черното злато ще доведат до засилване на инфлационния натиск и ще натежат на компаниите в страната. Вчера петролът достигна пореден исторически връх, стигайки до 120,36 долара за барел.

Притесненията на пазарните участници за ефектите от ръста в цената на петрола се превръщат в основен фактор при борсовата търговия. През последните седмици инвеститорите обръщат все по-голямо внимание на печалбите на компаниите, състоянието на американската икономика и плановете на Федералния резерв за нивото на лихвения процент в САЩ, предава АР. Ограничената редукция от 0,25 процентни пункта до 2,0 на сто показа на пазарите, че Фед все пак запазва борбата с инфлацията като приоритет и вероятността за нови понижения става все по-малка.

След като успя да премине ключовото ниво от 13 000 пункта в четвъртък, Dow Jones остана над тази граница и в последния ден на миналата седмица. В понеделник обаче индексът не съумя да запази спечеленото и отстъпи с 0,68 на сто до 12 969,54 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 също се понижи, изгубвайки 0,45 на сто до 1 406,49 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 28.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още