IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И Гърция подписа за газопровода „Южен поток”

Строителството на „Южен поток” трябва да приключи до 2013 г., като стойността му се изчислява на около 14 млрд. долара

17:54 | 29.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
И Гърция подписа за газопровода „Южен поток”

Междуправителствено споразумение за сътрудничество при създаването и експлоатацията на гръцкия участък от газопровода „Южен поток” беше подписано днес в Москва в рамките на преговорите в Кремъл между руския президент Владимир Путин и премиера на Гърция Константинос Караманлис, съобщава РИА Новости.

От руска страна документът е подписан от министъра на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко, а от гръцка – от министъра на развитието Христос Фоляс.

Подобни споразумения Русия вече е подписала с България, Сърбия и Унгария.

Проектът „Южен поток” предвижда строителството на газопровода, пренасящ газ от Русия до Италия, да приключи до 2013 г., като стойността му се изчислява на около 14 млрд. долара. Газпром ще реализира проекта на паритетни начала с италианската компания Eni. По газопровода годишно ще се транспортират за Европа около 30 млрд. куб. м природен газ.

Морският участък на „Южен поток” ще преминава по дъното на Черно море от руския бряг до българския и ще бъде с дължина около 900 км, с максимална дълбочина на преминаване на тръбата 2 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още