IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Берлускони заплаши да даде Alitalia на държавните железници

Берлускони предпочита група италиански предприемачи да се обединят за закупуването на държавния пакет акции на Alitalia от 49,9%

15:24 | 29.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Берлускони заплаши да даде Alitalia на държавните железници

Италианският национален авиопревозвач Alitalia може да бъде придобит от държавата, в частност, от компанията „Държавни железни пътища” (Ferrovie dello Stato), каза днес бъдещият премиер на Италия Силвио Берлускони, съобщава РИА Новости по информация от местни медии. „Това е заплаха, а не решение”, е заявил Берлускони.

Според анализатори „заплахата” на Берлускони се отнася до ЕК, чиито представители през последните дни са изискали от италианските власти подробна информация относно предоставянето на Alitalia на краткосрочен кредит  в размер на 300 млн. евро, за което италианското правителство взе решение на спешно заседание на 22 април. ЕК иска да разбере дали в случая става въпрос за предоставяне на държавна помощ на търговска компания, което (с малки изключения) е забранено от законодателството на ЕС.

Берлускони е отбелязал също, че лично той предпочита варианта, при който група италиански предприемачи се обединят за закупуването на държавния пакет акции на Alitalia от 49,9%.

Загубите на италианския авиопревозвач за 2006 г. са 380 млн. евро, а в хода на проточилата се повече от година приватизация на компанията, капитализацията й драстично спадна. Бъдещият стратегически инвеститор, който търсят италианските власти, би трябвало да осъществи план за финансово-икономическо оздравяване на превозвача.

След като преди по-малко от месец консорциумът Air France-KLM се отказа от покупката на Alitalia на финала на преговорите, към момента единственият потенциален кандидат за придобиване на авиокомпанията е „Аерофлот”, който по препоръка на президента Владимир Путин се съгласи да възобнови преговорите за покупката на превозвача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още