IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Апетитът на милионерите към акции и имоти в САЩ се връща от 2009

Поведението на милионерите може да се разглежда като знак за икономическа стабилизация, смятат експерти

17:53 | 29.04.08 г.
Апетитът на милионерите към акции и имоти в САЩ се връща от 2009

Въпреки че милионерите смятат, че икономиката в САЩ е „много слаба“, те очакват ръстът да се възобнови в началото на 2009 г. и вероятно ще се насочат към инвестиции в акции и имоти, което може би е сигнал за скорошно възстановяване. Това сочат резултатите от проучването върху очакванията на милионерите, проведено от Fidelity Institutional Wealth Services, компания за консултантски услуги в областта на инвестиционния мениджмънт.

Според проучването, проведено сред над 1000 участници, 27% от тях възнамеряват да увеличат инвестициите си в акции, а 14% планират да инвестират в недвижимо имущество през следващите 12 месеца. Едва 7% смятат да намалят инвестициите си в акции през същия период.

„Отношението и поведението на милионерите може да се разглежда като знак за икономическа стабилизация или обрат, които ще започнат в началото на 2009 г.“, казва Джон Калахан, президент на Fidelity Institutional Wealth Services.

Милионерите, участващи в изследването, имат среден годишен доход на домакинство преди облагане с данъци от порядъка на 380 хил. долара и 4,3 млн. долара средна стойност на инвестиционните активи, без да се включват активи в пенсионни фондове или недвижимо имущество. Средната възраст на анкетираните е 59 години.

Проучването, което се провежда за втора година, потвърждава теорията, че финансовите пазари може би вече достигат най-ниската си точка.

От средата на март досега индексът Dow Jones Industrial Average се е покачил с близо 8%, а Standard & Poor's 500 Index - с повече от 9,50%. През същия период Федералният резерв инжектира ликвидност на неспокойните кредитни пазари в отговор на срива на Bear Stearns Cos, пише Ройтерс.

„Винаги можем да се учим от милионерите, защото те обикновено мислят за диверсификация и съхранение на капитала“, казва Калахан.

Само преди малко повече от година милионерите бяха предпазливи при прогнозите си за икономиката за 2007 г., което се оказа основателно предвид кризата, която разтърси кредитните пазар през втората половина на годината.

„Сега те са по-оптимистични“, казва Калахан. „Не е учудващо, че за тези милионери бяха много важни президентските избори и големият брой програми за данъчно облагане.“

Милионерите нямат единна позиция относно това дали се очакват по-високи данъци през следващите пет години. Малко повече от половината обаче смятат, че е „вероятно“ или „много вероятно“ да има повишение в данъчните ставки на три от основните федерални данъчни основи: доходи, капиталови печалби и дивиденти, констатира проучването.

От милионерите, които очакват увеличение в данъчната ставка върху дохода, 69% смятат, че това ще има „умерено“ до „голямо“ въздействие върху тяхната инвестиционна стратегия, в сравнение със 77% от тези, които очакват увеличение на данъците върху капиталовите печалби и 70% върху дивидентите.

Ценните книжа, носещи дивиденти, се превърнаха в една от атрактивните инвестиции, откакто администрацията на Буш намали данъчната ставка върху дивидентите на 15% в сравнение с най-високата федерална данъчна ставка върху дохода в размер на 35%.

„Можете да сте сигурни, че тази група хора търси данъчно ефективни ценни книжа и продукти, ако тази данъчна ставка се покачи“, казва Калахан, като добавя, че общинските облигации, освободени от данъци, ще се търсят най-много.

Въпреки че милионерите са в по-малка степен уязвими от волатилните икономически и финансови условия, те не са останали изолирани от жилищната и кредитната криза, сочи изследването. Три четвърти от милионерите казват, че ипотечната криза в САЩ е имала поне „леко негативно влияние“ върху техните инвестиции през миналата година, като 42% споделят, че това негативно влияние е било „умерено“ до „голямо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още