IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ООН: Цените на ориза ще се снижат умерено

Преди седмица цените на ориза на едро на световните пазари за пръв път надхвърлиха рекордните 1000 долара/тон

11:54 | 29.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
ООН: Цените на ориза ще се снижат умерено

Цените на ориза в световен мащаб в скоро време могат да се снижат, въпреки че е малко вероятно да се върнат към равнищата си от предишни години. Това прогнозира представителят на Организацията по продоволствието и селското стопанство на ООН в Азиатско-Тихоокеанския регион Хъ Чанчуей, цитиран от Ройтерс.

По думите му основание за това дава фактът, че водещите страни по производство и износ на ориз понастоящем рязко са увеличили обема на производството му.

Представителят на ООН е отбелязал, че текущите цени на ориза са прекомерно високи и организацията се надява, че ситуацията на световните пазари на тази стока донякъде ще се облекчи, но не трябва да се мисли, че цените ще се върнат на стойностите си отпреди няколко години. Преди седмица цените на ориза на едро на световните пазари за пръв път надхвърлиха рекордните 1000 долара/т.

По данни на Международния валутен фонд (МВФ) световните цени на продоволствените стоки за последните три години са нараснали с 60%, а спрямо 2001 г. - над два пъти. Световната банка пък оценява ръста на цените на основните продоволствени стоки за последните три години на над 80%.

Световните цени на зърното достигат 10-годишен максимум, пише РИА Новости. Това се свързва с недостатъчната реколта през миналата година, повишените експортни мита, високите цени на нефта и използването на биогорива, които се получават главно от преработката на царевица, рапица и др. Отчита се, че към момента световните запаси от зърно са най-малки от 30 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още