IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Романо Проди отказа на Путин да оглави „Южен поток“*

Коментира се тезата, че Газпром се опитва да привлича бивши политически лидери в газовия бизнес, за да си осигури политически комфорт

13:05 | 28.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Романо Проди отказа на Путин да оглави „Южен поток“*

Ръководителят на руската газова компания Газпром Алексей Милер може да предложи на италианския премиер в оставка Романо Проди да оглави проекта за газопровод „Южен поток“, писа днес в. „Комерсант“. По-късно през днешния ден агенция Ройтерс съобщи, че такова предложение е било отправено от Владимир Путин, като Проди е отказал.

Източник на "Комерсант" бе посочил, че днес по време на посещението си в Рим Милер ще има особена мисия: той е бил натоварен да предложи на Романо Проди да оглави проекта Южен поток, ръководен от Газпром и италианската петролна и газова компания Eni.

Подобна схема Газпром използва при проекта за газопровод Северен поток, който заобикаля Полша и балтийските страни под Балтийско море, припомня „Комерсант“. Руската компания участва в него заедно с германските E.ON и BASF и холандската Gasunie. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер оглавява комитета на акционерите на консорциума, натоварен с изграждането на газопровода.

„Южен поток“ трябва да премине под Черно море от Русия към България, откъдето да се раздели на две - към Австрия на Северозапад и към Гърция и Италия на Югозапад. Българското правителство официално се включи в проекта с договор, подписан при посещението у нас на Владимир Путин през януари.

В някои среди сериозно се обсъжда вариантът Газпром да създаде в Западна Европа цяла група съвместни компании, оглавявани от бивши политически лидери, отбелязва К2Капитал. Следващият подред може да бъде бившият френски президент Жак Ширак. Привличането на бивши политици в газовия бизнес срещу високи хонорари (според германската преса Шрьодер получава от Северен поток около 1 млн. долара годишно) цели да осигури на Газпром политико-икономически предимства в борбата с американския проект „Набуко“ и главно - за преодоляване на политическата съпротива срещу проектите на Газпром от страна на източноевропейските членки на ЕС, сред които Полша, както и на антимонополните служби на Евросъюза.

*Актуализирано към 14:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още