IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Honda обвинена, че не е декларирала 1,3 млрд. долара приходи

Honda обяви спад от 85,6% в нетната печалба за първото тримесечие на тази година,

12:51 | 25.04.08 г.
Honda обвинена, че не е декларирала 1,3 млрд. долара приходи

Японската данъчна администрация обвини автомобилната компания Honda Motor Co Ltd, че не е декларирала приходи в размер на 140 млрд. йени (1,3 млрд. долара) от местния пазар в продължение на две години до май 2006 г., съобщава Ройтерс.

От регионалното данъчно бюро в Токио твърдят, че автомобилопроизводителят е намалил приходите си от японския пазар като е прехвърлил част от тях към своите китайски партньорски дружества.

Междувременно Honda обяви спад от 85,6% в нетната печалба за първото тримесечие на тази година, засегната от силната йена, покачването в цените на стоките за широко потребление и по-слабото търсене на американския автомобилен пазар. Нетната печалба на Honda спадна до 25,4 млрд. йени (124 млн. паунда) за периода януари-март.

Оперативната печалба за четвъртото тримесечие, която изключва приходите от Китай, отбеляза спад от 32,5% до 168,8 млрд. йени. От Honda предвиждат за отчетната година, която започна този месец, нетна печалба от 490 млрд. йени и оперативна печалба от 650 мрлд. йени, което е съответно намаление от 18% и 32%.

Според прогнозите на 20 брокерски агнеции нетната печалба на компанията ще възлезе на 575,5 млрд. йени, а оперативната – на 725,5 млрд. йени.

Доларът изгуби около 10% спрямо йената от миналата година и сега се равнява на 104 йени, а цената много суровини продължава да се покачва, което „заличава“ печалбите на Honda от засилената продажба на някои модели.

Нивото на продажбите в автомобилната индустрия е засегнато и от трудностите на ключовия за сектора американски пазар, където икономическото забавяне е довело до намалено търсене, особена на големите модели SUV и други по-малки товарни автомобили заради рекордно високата цена на бензина.

Акциите на Honda са отбелязали спад от 11% от началото на годината досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още