IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хърватия с най-високите цени в региона

Заедно със Словения страната е на първо място в региона по цени на домакинските уреди и мебелите, докато у нас те са най-евтини

12:51 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Хърватия с най-високите цени в региона

Цените в Хърватия са най-високите сред тези в страните от региона, обвързани с Процеса на стабилизиране и асоцииране, а някои цени са по-високи и от нивата в членки на ЕС, пише онлайн изданието Nacional.hr, позовавайки се на доклад на Европейската комисия.

Докладът сравнява цените в четири държави в Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия), в три кандидатки за еврочленство (Хърватия, Македония и Турция) и в седем членки на ЕС (Австрия, България, Гърция, Унгария, Италия, Румъния и Словения).

В Хърватия цените на хранителните продукти през 2006 г. са били на ниво от 87% от средните за Европейския съюз. Най-скъпа е била храната в Италия (116% от средните нива в ЕС) и Австрия (112%).

В Турция цените на храните са били 83 на сто от средните ЕС, в Сърбия - 76%, в Албания и Босна – 70% и в Македония – 55%. Хърватия води в цените на обувките, които са 106 процента от средните в ЕС, следвана от Италия със 104 процента и Австрия със 102 процента.

Заедно със Словения Хърватия държи първо място в региона в цените на домакинските уреди и мебелите с 85 процента от средните за ЕС, докато България е най-евтина с 55 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още