IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъфет идва на лов за компании в Европа

Милиардерът планира обиколка на Стария континент, като основната цел ще бъде придобиването на успешно работещ семеен бизнес

10:00 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет идва на лов за компании в Европа

Американският милиардер Уорън Бъфет планира посещения в четири европейски града през следващия месец, като целта на визитите ще бъде среща с притежателите на успешен семеен бизнес, предава Bloomberg. Както е известно, от години Бъфет поставя основите за придобиване в Европа.

Подкрепа на стремежите на Уорън Бъфет оказва Анджело Морати, който е наследник на основателите на италианската енергийна компания Saras. В интервю, цитирано от Bloomberg, Морати е заявил, че в третата седмица на май предстои посещение на милиардера в Милано и Мадрид, както и в още два града от Германия и Швейцария. Информацията е била потвърдена и от асистентката на Бъфет Деби Босанек.

„Целта на посещението е среща с притежателите на успешен фамилен бизнес, типичните европейски династии. Идеята на Бъфет е рано или късно някой от тези големи бизнеси да премине в неговите ръце“, е казал още Морати. Според него се подхожда много внимателно при избора на тези, които ще се срещнат с милиардера, тъй като в някои случаи собствениците може да не са склонни да се разделят с бизнеса си сега, но да имат такова желание след няколко години.

Уорън Бъфет се оглежда за инвестиране на средствата на компанията си извън САЩ, като към момента свободните средства надхвърлят 40 млрд. долара в кеш. Посещението му в Европа се организира не само от Морати, а и от Ейтан Вертхаймер, президент на израелската компания Iscar Metalworking, която беше придобита от Berkshire през 2006 година в първата подобна сделка на Бъфет извън пределите на САЩ.

Опитите на най-богатия човек в света според Forbes да навлезе на европейския континент започват преди седем години. През 2001 година, със съдействието на Ричард Сантули, основател на придобитата от Berkshire компания NetJets, Морати организира прием в дома си, по време на който около 50 човека от бизнес средите на Европа се запознават с Бъфет - до този момент малко известен извън сферата на финансите. На събитието присъстват членове на фамилията Барила, собственик на едноименната марка паста (Barilla), представители на испанската фамилия Аранго, притежаващи Telekom Italia, както и ръководителите на няколко от големите банки на Апенините.

От този момент Бъфет си поставя за цел да придобие някой от водещите фамилни бизнеси като опит за разширяване на своята империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още