IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Украинската икономика се забавя, в Русия има риск от прегряване

Забавянето в Украйна е "добре дошло", тъй като така ще се избегне риска от прегряване

17:12 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Украинската икономика се забавя, в Русия има риск от прегряване

Ръстът на украинската икономика, който надхвърли 7 на сто през последните две години, вероятно ще се забави през 2008 и 2009, което ще позволи избягване на риска от прегряване, съобщи Bloomberg, позовавайки се на представител на Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се икономиката на страната да нарасне с 5,6 на сто тази година и с 4,2 на сто през следващата, след като през 2007 бе отчетен растеж от 7,6 на сто. Забавянето е „наистина добре дошло“, тъй като означава меко приземяване, коментира Дора Якова от МВФ.

Все пак инфлацията остава основен проблем за Украйна, смята Якова. Тя се подхранва от прекомерното търсене, което пък от своя страна е следствие на бързото увеличаване на заплатите, социалните разходи и др.

През март инфлацията в бившата съветска република достигна осемгодишен връх при ниво от 26,2 на сто.

„Данъчната политика трябва да играе водеща роля в контролирането на инфлацията, а увеличенията на заплатите трябва да бъдат на нива, съответстващи на ръста на производителността“, каза Якова.

Правителството трябва да забави ръста на пазара на кредити, като затегне монетарната политика и надзора върху банките, смятат още от МВФ. Кредитите за домакинствата са нараснали с 8,6 на сто за първите два месеца на годината спрямо 6,4 на сто за същия период на миналата година, по данни на централната банка.

В средносрочен план трябва да бъде допусната по-голяма гъвкавост на валутните курсове, за да се обуздае инфлацията, заяви още Якова. Украинската валута – гривната, е близо до реална оценка, но ако инфлацията остане висока тя може да бъде надценена, каза тя.

Украинската национална банка държи обменния курс на гривната непроменен на ниво от 5,05 гривни за долар от април 2005 г.

Противоположни са очакванията на МВФ за руската икономика. Според представителя на фонда в страната Невен Матес има сериозни сигнали за прегряване на икономиката, сред които високата инфлация и растящият внос.

Матес очаква темпът на инфлация в Русия да е същият като миналата година – 11,9 на сто, при прогнози от страна на икономическото министерство на страната за 9,5 на сто. През март инфлацията се усили до 13,3 на сто на годишна база заради цените на храните в световен мащаб и петролните приходи за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още