IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция забрани вноса на цигарите Lucky Strike

Причина за забраната е нарушението от страна на производителя на цигари British American Tobacco на френския закон за здравеопазването.

10:45 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Франция забрани вноса на цигарите Lucky Strike

Френските власти забраниха от днес вноса в страната на цигарите от американската марка Lucky Strike, съобщава AFP. Парижки съд е задължил компанията Altadis Distribution, най-големият дистрибутор във Франция на тютюневи изделия, до 48 часа да прекрати доставките на Lucky Strike в страната. За всеки продаден след този срок пакет цигари ще бъде наложена глоба от 100 евро.

В същото време на търговците на дребно е разрешено да разпродадат намиращите се вече у тях количества цигари от тази марка.

Причина за забраната е нарушението от страна на производителя на цигари British American Tobacco (BAT) на френския закон за здравеопазването. Националният комитет за борба с тютюнопушеното е инициирал съдебния процес срещу Altadis Distribution заради надписите на кутиите с цигари - „изтънчен вкус” и „свеж и натурален аромат”, които се тълкуват от властите като реклама и пропаганда на тютюнопушенето.

От ръководството на BAT пък са заявили, че компанията взема мерки по прекратяване на доставките на Lucky Strike във Франция, но същевременно възнамерява да подаде жалба до апелативния съд.

Франция е между страните, започнали активна борба с тютюнопушеното. От 1 февруари 2007 г. там е забранено пушенето на всички обществени места, като от 1 януари тази година към забраната са включени и барове, ресторанти, хотели и казина. За гражданите, които не могат да се откажат от навика си, са предвидени специални места, където може да се пуши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още