IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордите на петрола не спират

В началото на седмицата върху цената повлия бомбен атентат в Нигерия, който заплашва да намали износа на страната

08:43 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордите на петрола не спират

Черното злато постави рекорд и в първата сесия за седмицата на борсата в Ню Йорк, увеличавайки серията от исторически върхове за шести пореден ден. Основна причина за новия скок в котировките стана съобщение на Royal Dutch Shell, че доставки в размер на 169 хил. барела дневно трябва да бъдат съкратени заради терористични атаки в Нигерия, която е петият по големина доставчик за САЩ от африканския континент.

Новината доведе до нов исторически връх от 117,83 долара за барел, като в крайна сметка сесията в Ню Йорк приключи с ръст на котировките от 79 цента спрямо петъчното затваряне до 117,48 долара за барел. В електронната търговия контрактите с доставка през май поскъпват минимално с 1 цент до 117,49 долара за барел.

В Лондон петролът от сорта Брент също постави нов рекорд, като вчерашната сесия приключи с ръст на цената от 51 цента до 114,43 долара за барел. В рамките на сесията беше достигната дори цена от 114,86 долара за барел, а на електронната платформа на борсата контрактите с доставка през юни добавят 12 цента спрямо цената на затваряне и към момента се търгуват по 114,55 долара за барел.

С интерес от пазара се очакват данните за петролните запаси на САЩ за миналата седмица, които трябва да бъдат публикувани от енергийното министерство на страната утре, съобщава Bloomberg. Прогнозите на анализаторите са за ръст с 1,6 млн. барела, но при последните два доклада на министерството се оказа, че запасите са регистрирали изненадващ спад, така че и сега не можем да бъдем сигурни в очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още