IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ отстъпва на развиващите се пазари като потребител на петрол

Търсенето в САЩ ще намалее с 2% до 20,38 млн. барела на ден през 2008, това на Китай, Индия, Русия и Близкия Изток ще нарасне с 4,4 на сто

11:29 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ отстъпва на развиващите се пазари като потребител на петрол

Развиващите се пазари Китай, Индия, Русия и Близкия Изток за първи път тази година ще използват повече суров петрол от САЩ, изгаряйки общо 20,67 млн. барела дневно, което е ръст с 4,4 на сто, според прогноза на Международната агенция за енергия, цитирана от Bloomberg.

Търсенето в САЩ ще намалее с 2 на сто до 20,38 млн. барела на ден. В световен мащаб потреблението на петрол ще се увеличи с 2 на сто тази година.

Ръстът в потреблението на суровината ще продължи и занапред да се задвижва от Китай и Близкия Изток, смятат анализатори.

Днес фючърсите на петрола в САЩ скочиха до рекордните 117,05 долара за барел. Поскъпването на суровината се дължи именно на растящото търсене от страна на развиващите се пазари, въпреки спада на потреблението в САЩ, смятат икономисти.

Средната цена на петрола за тази година ще бъде 120 долара за барел спрямо около 98 долара за първото тримесечие, а до края на десетилетието ще достигне 150 долара, прогнозира Джефри Рубин, главен икономист към CIBC World Markets Inc. в Торонто.

Предишни рецесии в САЩ са се изразявали в поевтиняване на петрола. При кризата през 2001 г. например цената на суровината се понижи с 26 на сто.

Търсенето на петрол в Китай и Индия ще се увеличи тази година с по 4,7 на сто, предвиждат от агенцията. Китай, който е вторият по големина световен потребител на енергия, ще употребява по 7,89 млн. барела петрол дневно, а Индия – 2,92 млн. барела.

От своя страна Русия и Близкия Изток, като производители на петрол, се облагодетелстват от растящите цени. Руската икономика е нараснала с 8 на сто на годишна база през първото тримесечие, според икономическото министерство на страната, а за цялата година се очаква растеж от 7,1 на сто.

Руското правителство планира да инвестира част от петролните приходи в обновяване на остарялата инфраструктура.

Икономическият ръст на Близкия Изток ще се усили до 6,1 на сто тази година от 5,8 на сто през 2007, прогнозираха от Международния валутен фонд на 9 април. Търсенето на петрол в региона ще се увеличи с 5,8 на сто до 6,97 млн. барела дневно тази година, очакват от Международната агенция за енергия.

Цената на петрола ще нарасне с 20 долара за барел това лято заради енергийните нужди на Близкия Изток, смята Едуард Морс, икономист към Lehman Brothers Holdings в Ню Йорк.

Преобладаващото мнение на пазара е, че развиващите се икономики ще компенсират щедро евентуалното понижение на търсенето в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, коментира и Юджийн Вайнберг от Commerzbank AG във Франкфурт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още