IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК се отказва от форсираното преминаване към биогорива?

Отказът от вече приетия курс към форсирано преминаване към биогорива е предизвикан от силния ръст на цените на зърнените култури

10:41 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК се отказва от форсираното преминаване към биогорива?

Европейската комисия (ЕК) преразглежда едно от ключовите за ЕС решения – за ускорения преход към алтернативни на петрол горива, съобщава Итар-Тасс. По-конкретно става въпрос за биогоривата, за които беше взето решение да представляват до 2020 г. средно 10% от използваните горива в автотранспорта в ЕС.

Отказът от вече приетия курс към форсирано преминаване към биогорива е предизвикан от силния ръст на цените на зърнените култури, от които се получават боигорива (главно царевица, пшеница, слънчоглед), а също и от големите разходи при производството на такива биогорива.

Програмата за ускорен преход към алтернативни и възобновяеми източници на енергия беше утвърдена през март 2007 г. на срещата на върха на лидерите на ЕС. При това на биогоривата беше отредено ключово място като заместител на традиционните бензин и дизел, получавани от преработката на нефт.

България също е приела посочените изисквания на ЕС до 2020 г. 10% от горивата в транспорта да се произвеждат от биомаса, а 20% от електроенергията – от ВЕИ. Вече и у нас има не малко експерти, които смятат че посочените показатели са завишени и че е по-добре да се произвежда енергия не пряко от зърнени култури, а от отпадъците от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 21.04.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още