IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на IATA: Има твърде много авиокомпании в света

В момента в IATA членуват 260 компании, но пазарният дял на най-големия превозвач не надхвърля 5%

10:18 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на IATA: Има твърде много авиокомпании в света

„Има твърде много авиокомпании по света“, а въздушният сектор е „твърде фрагментиран“, казва директорът на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) Джовани Бисиняни в интервю за швейцарски вестник, предаде АФП.

В момента в IATA членуват 260 компании, но пазарният дял на най-големия превозвач не надхвърля 5%. „Никоя друга индустрия не е толкова фрагментирана“, допълва Бисиняни. Той описва сектора като „слабото звено на една дълга верига, в която другите играчи са много печеливши. Производители на самолети и летищата постигат маржове, които не съществуват в никоя друга сфера“.

Директорът на IATA прави песимистични прогнози за печалбите на въздушния сектор, посочвайки, че „миналата година печалбата на сектора е била 5,6 млрд. долара при оборот от 480 млрд. долара. За 2008 г. тя ще бъде 4,5 млрд. долара“.

Бисиняни е разтревожен и от свръхкапацитета на авиокомпаниите. През 2007 секторът се е сдобил с нови хиляда самолета, тази година се очаква броят им да е 1200.

Броят на пътниците в световен мащаб пък се е увеличил с 11% през миналата година, а през тази прогнозите на Джовани Бисиняни са за ръст от пет на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още