IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола пети пореден ден с рекорд

Сигналите за стабилизация на американската икономика тласнаха котировките на черното злато при нов исторически връх от 117 долара за барел

11:24 | 19.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола пети пореден ден с рекорд

Петролът постави ценови рекорд за пети пореден ден на борсата в САЩ. Този път обаче причините за възхода на суровината бяха по-различни – докато през последните месеци котировките летяха нагоре заради слабия долар, сега те се изстреляха заради неочаквано добри сигнали за състоянието на американската икономика.

През последния ден от работната седмица в САЩ борсовите индекси се повишиха силно заради отчетите на някои от големите компании в страната, които показаха доста по-добри от очакваните резултати. Това доведе до нов ръст в цената на черното злато, тъй като прогнозите, че САЩ ще се справи бързо с кризата, започнаха да вземат превес.

По време на борсовата сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през май поскъпнаха с нови 1,83 долара (1,6 на сто) до рекордната цена на затваряне от 116,89 долара за барел. В рамките на търговията обаче котировките стигнаха още по-далеч, като имаше сключени сделки при цена 117 долара за барел.

Така за последната седмица черното злато е повишило цената си с 6 на сто, а за изминалите 12 месеца скокът в котировките възлиза на 85 на сто.

В Лондон Брентът също отбеляза нов връх при 114,22 долара за барел, като в крайна сметка сесията приключи с повишение с 1,3 на сто (1,49 долара) в цената на контрактите с доставка през юни, като беше регистрирана най-високата цена на затваряне в историята от 113,92 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още