IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оризът поскъпна рекордно на световните пазари

Смята се, че рекордните цени на ориза са свързани със съкратения му износ от Виетнам, Индия и Египет

17:40 | 18.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Оризът поскъпна рекордно на световните пазари

Цените на ориза на световните пазари за пръв път надминаха 1000 долара/т, съобщават Financial Times и Finfacts. Рекордът от 1046 долара/т е установен на търг на Филипините. Правителството на тази страна се опитва да купи основни хранителни продукти на аукциони, но производителите отказват да продават на Филипините необходимото им голямо количество ориз.

При част от предложенията, които е получило правителството, цените превишават дори 1220 долара/т. А фючърсните контракти за ориза растат през цялата седмица.

Смята се, че рекордните цени на ориза, който е основен хранителен продукт за много страни, са свързани със съкратения му износ от Виетнам, Индия и Египет.

Анализатори отбелязват, че в световен мащаб през миналата и тази година се наблюдава поскъпване и на други основни хранителни продукти, което кара някои икономисти да говорят за т.нар. аграрна инфлация. Според тях тя би могла да доведе не само до забавяне на икономическия растеж в световен мащаб, но и до дестабилизация в някои по-слабо развити страни като тези в Африка.

Още по темата:

Робърт Зелик: Растящите цени на храната не са временно явление
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още