IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските компании разделени в резултатите си на местни и мултинационални

Анализатори не препоръчват закупуването в момента на акции на компании, зависещи от вътрешния пазар в САЩ

16:46 | 18.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските компании разделени в резултатите си на местни и мултинационални

Тримесечните резултати на щатските компании до момента ги разделят на две групи – тези, които развиват силно дейност в чужбина, като IBM, се справят добре, а тези, които са по-зависими от щатския пазар, като Harley-Davidson и операторът на хотели Marriott, не чак толкова, пише Ройтерс.

От Harley-Davidson обявиха, че ще отчетат печалба за цялата година доста под прогнозираната, а от Marriott International Inc съобщиха, че забавящата се щатска икономика се отразява на разходите за пътувания.

Дейвид Бианко, стратег към UBS в Ню Йорк, не препоръчва да се купуват в момента акции на компании, зависещи от вътрешния пазар в САЩ.

От друга страна обаче инвеститорите бяха насърчени от силното представяне на някои големи мултинационални компании, които извличат печалба от слабия долар, било от конвертирането на печалбата си в чужбина в долари, било от факта, че са по-конкурентоспособни срещу чуждестранните си конкуренти.

В четвъртък IBM допринесе най-много за ръста на Dow Jones, след като технологичната компания, която получава около две трети от приходите си от чужбина, завиши очакванията си за резултатите си за тази година.

Слабият долар и силното търсене от страна на развиващите се икономики подпомогнаха и производителите на суровини. Компанията за проучване за петрол и газ McMoRan Exploration Co представи печалба, която значително надхвърля очакванията на Wall Street.

Тъй като щатските компании развиват все повече дейност на чуждите пазари, печалбите им издържат на кризата за разлика от предишни рецесии.

Досега през това тримесечие повечето компании надхвърлят занижените прогнози. От общо 51 компании, които са се отчели до момента, 82 на сто надхвърлят очакванията спрямо едва 43 на сто към сравнимия момент за миналата година, според JPMorgan Securities.

За четвъртото тримесечие на 2007 г. само три от 10 сектора са отчели спад в печалбата спрямо 8 от 11 през четвъртото тримесечие на 2001 г., когато имаше рецесия, показва скорошен доклад на Thomson Financial. Бианко обяснява това отново с увеличените приходи от дейност в чужбина.

Дори сред компаниите с международна дейност обаче има някои сигнали за безпокойство. Компаниите за финансови услуги например не са подпомогнати от международните си експозиции, тъй като печалбите им са засегнати от кредитната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още