IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Втора стачка на градския транспорт в Будапеща за месец

Голяма част от жителите на унгарската столица са избрали да се придвижат пеша или с велосипеди, а някои просто са останали вкъщи

10:50 | 18.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Втора стачка на градския транспорт в Будапеща за месец

Служителите на компанията за градския транспорт в Будапеща – BKV, днес стачкуват, така че до събота сутринта в унгарската столица няма да се движат автобусите, тролеите, трамваите, метрото и крайградската железница, пише електронното издание Index.hu.

Днешната стачка е втората за този месец и е в знак на протест срещу плановете на ръководството на компанията да съкрати част от маршрутите на градския транспорт и персонала заради липса на финанси. За да реши конфликта, столичната управа е поискала от правителството допълнително финансиране от 18 млрд. форинта (71 млн. евро), но тези средства са й били отказани.

Повечето учебни заведения в града днес не работят заради стачката. Рано сутринта на някои места е имало задръствания, към 8 часа местно време градът е бил почти празен, пише изданието. Голяма част от жителите на столицата са избрали да се придвижат пеша или с велосипеди, а някои просто са останали вкъщи.

Според представители на стачния комитет в стачката участват 98 на сто от транспортните работници в столицата.

Вчера унгарски медии съобщиха, че столичната управа планира да помогне на BKV, като увеличи таксите за паркиране и предостави тези допълнителни приходи на компанията. Таксите ще бъдат увеличени с около 10% от началото на следващата година. Освен това ще бъдат разширени зоните на платен паркинг. Очаква се това да генерира допълнителни между 1 млрд. и 1,5 млрд. форинта за бюджета на BKV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 18.04.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още