IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови правила поставят банките под по-строг контрол

Основните регулатори предприемат мерки с цел предотвратяване нова криза на финансовите пазари

11:34 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови правила поставят банките под по-строг контрол

Базелският комитет по банков надзор излезе с нови предложения за регулиране на банковата система, след като мерките по предотвратяване на развитието на финансови кризи в бъдеще попаднаха в центъра на вниманието по време на срещата на финансовите министри от Г-7 в края на миналата седмица.

Плановете на Комитета, който е институцията, поставяща глобалните стандарти за регулиране на банките, подчертават решителността бързо да бъдат наложени специфични мерки, пише Financial Times. Необходимостта от нови мерки се вижда от огромните пропуски в настоящата регулаторна рамка, които станаха ясни от развитието на финансовата криза. „В момента има огромен политически натиск да бъде направено нещо“, е заявил пред вестника водещ американски политик, чието име не се съобщава.

Комитетът предвижда план, който да бъде приложен от националните регулатори в отделните държави. Съгласно него банките ще трябва да заделят като резерви по-голямо количество капитал за комплексните структурирани продукти и задбалансовите инвестиционни схеми – два от основните източника на кризата от последните месеци.

Предложените промени вероятно ще се отразят на финансовото състояние на банките, тъй като увеличаването на резервите ще намали възвръщаемостта им, но същевременно с това ще бъде постигнато по-ниско ниво на риск. От Комитета обаче признават, че прекалено бързото налагане на промените би могло да увеличи проблемите, тъй като заделянето на резервите би довело до спад в кредитирането.

Мерките на Комитета идват след обсъждането на различни предложения за подобряване на прозрачността на банковите баланси от страна на изготвящите счетоводните стандарти, които настояват за разкриване на лихвените проценти по задбалансовите позиции при необичайно строги условия.

В интервю за Financial Times Сър Дейвид Туиди, председател на Борда за международни счетоводни стандарти, е направил предположение, че стандартите могат да бъдат променени с цел банките да бъдат принудени да предоставят детайлна информация за всяка инвестиционна схема – дори за онези, които не попадат в официалните правни стандарти.

Плановете на Базелския комитет представляват опит за надграждане на рамката от правила Базел II, която след десетилетие на подготвителна работа беше приета от много банки по света през първия месец на настоящата година.

Предложенията на Базелския комитет идват едва няколко дни, след като натовареният от Г-7 с координация за мерки срещу кризата Форум за финансова стабилност излезе с подробен проект за стабилизиране на глобалната финансова система, допълва вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още