IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Advent привлича 1 млрд. евро за нов фонд за инвестиции в ЦИЕ

Възможностите за изкупуване на дялове от компании в бившите комунистически страни от ЦИЕ са нараснали, смятат от щатската компания

11:07 | 17.04.08 г.
Advent привлича 1 млрд. евро за нов фонд за инвестиции в ЦИЕ

Очаква се днес американската инвестиционна компания Advent International да обяви, че е привлякла 1 млрд. евро за новия си фонд за инвестиции в Централна и Източна Европа. Това е три пъти повече от предишния фонд и е индикатор за нарастващия инвеститорски интерес към изкупувания в развиващите се пазари, пише Financial Times.

Според Джоана Джеймс, директор на операциите в ЦИЕ в Advent International, сега има много по-силен интерес от страна на американски инвеститори, които пренасочват ресурси от компании, специализирани в „мега изкупувания“ в Северна Америка и Европа.

„Щатските инвеститори осъзнаха потенциала на Централна и Източна Европа. Интересът нарасна значително от почти никакъв“, казва Джеймс.

Инвеститори от САЩ и Канада, като един от най-големите пенсионни фондове в света – този на пенсионираните учители от щата Калифорния (California State Teachers' Retirement System), формират 23% от средствата за новия фонд, наречен ACEE IV.

Европейски инвеститори като Европейската банка за възстановяване и развитие и частния холандски фонд от фондове AlpInvest Partners, формират 60% от новия фонд. Азиатските инвеститори съставят 11%.

Джеймс казва, че възможностите за изкупуване на дялове от компании в бившите комунистически страни от ЦИЕ са нараснали заради бързото икономическо развитие и местните компании са започнали да търсят свежи капитали за международно разрастване.

„През 1995 г. започнахме със сделки за 5 млн. долара, а сега виждаме възможности за инвестиции в компании на стойност над 100 млн. долара“, казва тя. Новият фонд ще се стреми да инвестира между 30 и 100 млн. евро на сделка в дялове на компании, които търсят екпанзия в чужбина.

Базираната в Бостън Advent International беше една от първите частни международни компании, които навлязоха в ЦИЕ и сега има офиси във Варшава, Прага, Букурещ и Киев.

От привличането на средства за първия си фонд в региона през 1994 г. Advent е финансирала 35 компании, сред които приватизирания телекомуникационен оператор БТК, който продаде миналата година на AIG в рекордна за региона сделка, която го оценява на 1,66 млрд. евро, коментира FT.

В края на миналата година КЗК разреши на Advent да придобие контрол върху българския производител на плочки и гранитотрес „Хан Аспарух” АД, Исперих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 17.04.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още