IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейски банки се обединяват, готвят конкурент на Visa и Mastercard

Френски и немски банки започват проект за европейска картова система, приветстват включването и на други участници

10:27 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Европейски банки се обединяват, готвят конкурент на Visa и Mastercard

Основните френски и големи немски банки (Deutsche Bank, Commerzbank, Postbank, DZ Bank) изучават възможността за създаване на европейска картова система, обяви Френската банкова федерация, потвърждавайки информация на Financial Times.

В съобщение на федерацията се уточнява, че окончателно решение по въпроса ще бъде взето през есента на 2008 г. и че проектът, ако започне да бъде реализиран, ще бъде отворен и за други европейски банки.

От Европейската комисия заявяват пред АФП, че са проведени срещи с инициаторите на начинанието, като е разговаряно и с други банки, както и с трети заинтересовани страни. „Не бива обаче да се смята, че ние сме дали някакъв вид подкрепа или зелена светлина на проекта“.

В същото време обаче е малко вероятно ЕК да застане срещу такъв проект, като се има предвид това, че Европа неведнъж се е обявявала за създаването на трета голяма световна мрежа от банкови карти, която да наруши господството на Visa и Mastercard (която управлява и марката Maestro).

„Европейската централна банка се надява, че скоро ще се появи нова картова мрежа“, заяви в края на януари член на борда на финансовата институция.

„Комисията гледа благосклонно на създаването на по-голяма конкуренция в сектора“, потвърждава и говорител на ЕК. „Особено ако това е в полза на потребителите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още