IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силни тримесечни данни тласнаха американските индекси нагоре

Добрите финансови резултати разхлабиха примката около изгледите за бъдещето на американската икономика

09:03 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Силни тримесечни данни тласнаха американските индекси нагоре

Американските борсови индекси отбелязаха най-голямото си повишение за последните две седмици, след като изнесените вчера финансови резултати за първото тримесечие на годината излязоха по-добри от очакванията. Това подкрепи на твърденията, че кризата още не е засегнала силно реалната икономика, и даде повод за оптимизъм, че рецесията може да бъде избегната.

Вчерашните добри новини дойдоха от различни сектори на американската икономика, което допълнително допринесе за положителната търговия. Така например Intel даде основание за оптимизъм в технологичния сектор, след като обяви, че кризата не се е отразила на печалбата на компанията и че през второто тримесечие се очаква ръст на приходите. Това доведе до повишаване на пазарната капитализация на Intel с 5,8 на сто до 22,13 долара за акция.

Един от най-големите играчи в сектора на хранително-вкусовата промишленост – Coca-Cola, също отчете ръст в печалбата, който надхвърли очакванията на анализаторите.

Книжата на JPMorgan пък поскъпнаха с 6,74 на сто до 44,96 долара за брой, макар третата по големина банка в САЩ да обяви спад на печалбата с 50 на сто. Все пак отчетените резултати бяха в рамките на очакваното, което накара мнозина да смятат, че най-лошото от кризата за финансовата система вече отминава.

Финансовият сектор беше подкрепен и от резултатите на друга банка – Wells Fargo, след като стана ясно, че нейната печалба възлиза на 2 млрд. долара за първото тримесечие, което е с едва 10 на сто по-малко, отколкото преди година.

Всичко това доведе до силен ръст на основните индекси. Dow Jones нарасна с 256,8 пункта (2,1 на сто) до 12 619,27 пункта. По този начин показателят вече е добавил 2,91 на сто към стойността си от началото на месеца, а загубата му от 1 януари досега се стопява до 5,12 на сто.

Широкият индекс S&P 500 се повиши още по-силно, добавяйки 2,3 на сто до 1 364,71 пункта. С това спадът на индекса от началото на годината вече възлиза на 7,6 на сто, като само през април показателят е нараснал с 3,2 на сто. Технологичният индекс Nasdaq, който претърпя най-големи загуби от началото на годината, се повиши с 2,8 на сто по време на последната сесия и достигна ниво от 2 350,11 пункта, с което ръстът от началото на месеца вече възлиза на 3,12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още