IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордите на петрола не спират

Черното злато достигна нови върхове заради нарастващата атрактивност на инвестициите в суровини

09:16 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордите на петрола не спират

Цената на суровия петрол премина над 114 долара за барел по време на вчерашния ден. Новият връх на котировките беше достигнат при 114,08 долара, което е абсолютен рекорд в историята на фючърсната търговия. За непреставащия подем в цената на черното злато допринася слабият американски долар, като силен натиск се оказва и от непрекъснатото увеличаване на търсенето от страна на развиващите се икономики.

Вчера стана ясно, че държавната петролна компания на Китай PetroChina ще закупи с 50 на сто повече дизелово гориво през май спрямо настоящия месец, тъй като се очаква темпът на растеж на китайската икономика да се е запазил на нива от над 10 на сто през първото тримесечие на годината, предава Bloomberg. Нарастващото търсене на Китай може да бъде илюстрирано с данните за март, които показаха ръст на вноса на дизел с 49 на сто, както и на суров петрол с 25 на сто.

Силна подкрепа на цените на черното злато, освен слабия долар, оказват и негативните тенденции на фондовите пазари. Обстоятелството, че за последните 12 месеца водещите американски индекси Dow Jones и Standard&Poor's 500 са изгубили съответно 2,3 на сто и 8,5 на сто, докато петролът е поскъпнал със 79 на сто, прави инвестициите в суровини все по-атрактивни.

По време на сесията в САЩ вчера контрактите с доставка през май поскъпнаха с 2,06 долара до рекордната цена на затваряне от 113,79 долара за барел. В електронната търговия суровината отстъпва леко с 16 цента до 113,63 долара за барел, задържайки се в близост до рекордните нива.

В Лондон вчера изтече срокът за сключване на контракти с доставка през май за петрол от сорта Брент. Търговията приключи с ръст на котировките от 1,3 на сто до 111,31 долара за барел, а в рамките на сесията беше постигнат нов исторически рекорд от 112,08 долара за барел. На електронната платформа на борсата търговията с юнските фючърси тази сутрин се води при нива от 111,25 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 01.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още