IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансисти ще изследват причините за кризата

Проучването ще се опита да начертае мерки, които банките трябва да предприемат, за да се предотврати повторение на кризата

10:41 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Финансисти ще изследват причините за кризата

Джералд Кориган, бивш председател на Федералния резерв в Ню Йорк, сформира екип от водещи инвеститори на Wall Street и големи банки, който да изследва причините за кризата на финансовите пазари, съобщи Financial Times.

Проучването, което ще бъде проведено през пролетта и началото на лятото, ще се опита, освен да открие причините за кризата, да начертае мерки, които банките трябва да предприемат, за да се предотврати повторение на кризата.

Групата на Кориган вече е правила два доклада относно управлението на риска, след като щатският хедж фонд Long Term Credit Management за малко се размина с фалита през 1998 г.

Този трети доклад обаче ще е много по-значим, тъй като Wall Street се изправя пред растящ риск от широкообхватни регулаторни ограничения. Инвестиционните банки се опасяват, че регулаторните органи може скоро да наложат по-голям контрол върху сектора, докато Wall Street не покаже, че въвежда ред чрез доброволни мерки като например въвеждане на съвети в отчетите.

Очаква се сред експертите, които ще участват в съставянето на доклада, да бъдат висши служители на банки като JPMorgan, Bank of America и Citigroup, на брокери като Merrill Lynch и Morgan Stanley, както и представители на европейски банки.

Проучването ще се опита да разбере защо големите инвестиционни банки не успяха да предвидят кризата и защо регулаторните органи бяха неспособни да предприемат ефективни действия, за да предотвратят пазарните ексцесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още