IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Атинската и виенската борса с най-високи оферти за словенската борса

Борсата в Любляна обяви ръст от над два пъти в печалбата си за 2007 до 1,48 млн. евро и увеличение на приходите с 34 на сто до 4,7 млн. евро

16:18 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Атинската и виенската борса с най-високи оферти за словенската борса

Операторите на атинската и на виенската фондови борси - Hellenic Exchanges Holding SA и Wiener Borse AG, са двата финалиста в конкурса за придобиването на дял от 81 на сто от борсата в словенската столица Любляна, съобщи Bloomberg.

„Двете компании са предложили най-висока цена, поели са ангажимент да запазят седалището на единствената словенска борса в Любляна, както и да не увеличават таксите за борсовите услуги“, са заявили от компанията Arkas, която ръководи продажбата и представлява собствениците на борсата.

Сред другите кандидати в конкурса са Варшавската фондова борса и скандинавският борсов оператор OMX AB. Немската Deutsche Boerse AG също е участвала в наддаването на по-ранен етап.

Двете компании финалисти сега ще могат да направят подробен финансов анализ на състоянието на словенската борса, като се очаква продажбата да приключи до края на юни, съобщават още от Arkas.

Сделката трябва да бъде одобрена от антимонополната агенция на Словения и агенцията за регулиране на пазара на ценни книжа.

Офертите за мажоритарния пакет са на стойност над 20 млн. евро, съобщи на 9 април вестник Vecer.

Борсата в Любляна, която е собственост на словенски банки и брокерски компании, съобщи на 7 април, че печалбата й за 2007 се е увеличила над два пъти на годишна база до 1,48 млн. евро благодарение на по-високите такси за транзакции. Приходите са нараснали с 34 на сто до 4,7 млн. евро.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още