IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Румъния на двегодишен максимум през март

Цените на храната са нараснали през март с 10,8 на сто на годишна база, услугите са поскъпнали с 10,7 на сто

12:35 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Румъния на двегодишен максимум през март

Инфлацията в Румъния се усили през март до най-бърз темп за последните две години заради слабостта на леята, която доведе до поскъпване на услугите и вноса, а растящите заплати и кредитиране увеличиха потреблението, съобщи Bloomberg.

Инфлацията достигна 8,6 на сто, което е най-високо ниво от януари 2006, спрямо 8 на сто през януари. На месечна база потребителските цени са нараснали с 0,7 на сто, колкото е било увеличението им и през февруари.

Според анализатори увеличението може да се окаже достатъчно само по себе си за ново повишение на лихвите на следващата среща на централната банка на 6 май. Миналия месец институцията увеличи лихвите с половин процентен пункт до 9,5 на сто, като от там заявиха, че не очакват инфлацията да се забави преди средата на годината.

Цените на храната са нараснали през март с 10,8 на сто на годишна база. Услугите, които са най-пряко засегнати от слабата лея, са поскъпнали с 10,7 на сто. Нехранителните стоки са увеличили цените си с 5,9 на сто.

Леята поевтиня с 15 на сто спрямо еврото от август насам, оскъпявайки стоките и услугите, измервани в чужда валута. В страната сметките за телефон, газ, наем и някои други се определят в евро, а се плащат в леи.

Миналата седмица управителят на централната банка Мугур Исареску заяви, че растящите заплати, които са се увеличили с 21 на сто на годишна база през февруари, заплашват да предизвикат „вторичен цикъл“ повишения на цените през следващите месеци.

Задлъжнялостта на домакинствата е нараснала с 66 на сто на годишна база през февруари в условията на кредитен бум.

Румъния трябва да намали нивото на инфлацията до 3 на сто до края на 2010 г., в противен случай рискува да не изпълни целта си за влизане в еврозоната през 2014 г., припомня Исареску.

За 2007 потребителските цени нараснаха с 6,6 на сто на годишна база при поставена от централната банка цел от 4 на сто плюс-минус един процентен пункт.

В България също се отчита силно увеличение на потребителските цени, като по данни на Националния статистически институт през март инфлацията в страната е 14,2 на сто на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още