IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейски мениджъри: Кризата ще ни удари до шест месеца

Анализатори прогнозират слаба печалба или дори загуба за цялата година за европейските компании

10:19 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Европейски мениджъри: Кризата ще ни удари до шест месеца

Европа няма да избегне най-лошите ефекти от кредитната криза и ще започне да ги усеща в рамките на шест месеца, пише Financial Times, цитирайки мениджъри на водещи европейски компании.

Въпреки че шефовете на европейските компании като цяло са по-оптимистично настроени от щатските си колеги относно страничните ефекти от глобалната криза на финансовите пазари, сега някои от тях изразяват опасения, че тя може скоро да ги засегне.

Изпълнителният директор на Siemens Петер Льошер е заявил за Financial Times, че според него икономиката ще бъде засегната по-рано, отколкото се е смятало преди.

„В момента не забелязвам никакъв ефект. Но не се съмнявам, че той се задава - вероятно в рамките на 6 до 12 месеца“, коментира Льошер, който добавя, че ще бъде засегната реалната икономика.

Изпълнителният директор на Linde Волфганг Райцле се съгласява с него, като заявява, че очаква ефектът да се усети до една година. „Намираме се в най-критичната бизнес обстановка от десетилетия“, смята Райцле.

Други като шефа на Daimler Дитер Цетче и изпълнителния директор на Fiat Серджо Марчионе запазват надежда, че ръстът на пазари като Китай, Русия и Близкия Изток ще компенсира слабостта на щатския пазар.

Началото на отчетния сезон в Европа от днес е белязано от песимизъм. След като в петък General Electric разочарова пазарите с резултатите си, анализаторите в Европа очакват смесена картина по отношение на резултатите на компаниите за първото тримесечие, като много от тях прогнозират ниска печалба или дори загуба за цялата година.

Philips Electronics – първата компания, която изнася отчета си, отбеляза спад от 28 на сто в печалбата си преди лихви, данъци и амортизация до 265 млн. евро спрямо 370 млн. евро година по-рано.

„Това тримесечие ще бъде доста ужасно. Най-лошото обаче ще дойде през четвъртото тримесечие“, коментира Гарет Уилямс, стратег по европейски пазари към ING Financial Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още