IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-7 излезе с план за избягване на нова криза

Водещите икономически сили се обединиха около мерки за предотвратяване на бъдещи проблеми във финансовата система

10:00 | 12.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Г-7 излезе с план за избягване на нова криза

Финансовите министри и председателите на ценралните банки от Г-7 подписаха план, които да помогне за избягването на финансови кризи като тази, която в момента наблюдаваме на кредитните и ипотечните пазари, предава АР. Вчерашното събитие се явява нещо като преамбюл на започващата днес среща на МВФ и Свеовната банка и се очакваше да бъде използвано за създаване на общо становище сред големите икономически сили в света.

На своята среща в американската столица Вашингтон представителите на САЩ, Япония, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия са се обединили около идеята, че „скоростното прилагане на плана” не само ще подобри гъвкавостта на глобалната финансова система в дългосрочен период, а и ще помогне за възстановяване на доверието и подобряване на функционирането на пазарите, се казва в съвместното становище на Г-7.

Подписаният от Г-7 план има за цел да направи финансовите пазари по-прозрачни и да подобри регулаторните възможности, което на теория би довело до избягване на повтарянето на сегашната кризисна ситуация. С него се изисква засилване на контрола, за да бъде сигурно, че финансовите компании притежават достатъчно капитал и добри практики за управление на риска, с които да се справят с проблемите. Предвижда се още засилване на прозрачността и оценяването на комплексните инвестиционни продукти, подобряване на дейността на рейтинговите агенции, засилване на отговорносите на държавата в случай на финансова криза и т..

Планът препоръчва банките, фондовете и останалите финансови институции да разкриват експозициите си в рискови инвестиции от рода на облигации, обезпечени с ипотечни заеми, отпуснати на хора с лоша кредитна история. Основната причина за тази препоръка е обстоятелството, че именно ипотечният сектор на САЩ даде начало на настоящата кредитна криза, която обхвана световната икономика.

Сред заложените в плана мерки попадат някои изисквания към кредитните агенции, които ще трябва да дават различни оценки на стандартните инструменти, каквито са например корпоративните облигации и комплексните инструменти, които подлежат на оценка. Това е породено от критиките, че агенциите са допринесли за кризата, тъй като не са направили адекватни оценки на някои рискови инвестиционни инструменти.

Мерките обхващат и дейността на централните банки, които трябва да подобрят средствата си за борба с кризата и да подлгат финансовата система на стрес-тестове с цел изграждане на различни сценарии за действие в проблемни ситуации. От Г-7 отправиха и препоръка към банковия комитет в Базел, кото трябва да провери дали банките притежават достатъчно капита, за да покрият потенциалните си загуби.

На срещата беше обсъден и редовно поставяният въпрос за валутната политика на Китай, към които бяха отправени препоръки да позволи на валутата си да поскъпне. Освен това представителите на Г-7 одобриха мерките, които централните банки на повечето държави вземат за подобряване на ликвидността във финансовата система и насърчиха прилагането им и занапред.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още