IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След кризата - дълго и болезнено възстановяване за финансовите акции

Хедж фонд мениджър прогнозира, че финансовите акции ще поевтинеят още, след като се спука балонът в сектора

10:25 | 11.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
След кризата - дълго и болезнено възстановяване за финансовите акции

На финансовите акции, които понесоха сериозни загуби от кризата в ипотечния сектор, ще им трябват до 25 години, за да се възстановят до нивата си от преди кризата, смята Хю Хендри, мениджър в хедж фонда Eclectica Asset Management, цитиран от Ройтерс.

По време на своя реч на среща на представители на инвестиционни фондове Хендри е заявил, че финансовите акции ще поевтинеят още, след като кредитната криза спука 16-годишният балон в цените им миналата година.

Хендри прогнозира още, че акциите на Citigroup – най-голямата щатска банка, понесла сериозни загуби от кризата, може да паднат под 10 долара за брой (към момента те са на ниво от 23,71 долара, а 150-дневната им средна цена е 32,82 долара).

„Когато има балон, обратната страна е крайно неприятна“, коментира Хендри.

„Началото на балона във финансовия сектор на САЩ е поставено приблизително през 1991 г., с измъкването на Citigroup от паричното й затруднение. Смятам, че акциите ще се върнат на подобни нива, т.е. това ще означава цена под 10 долара за Citigroup“, пояснява Хендри.

Когато е създаден балон при акциите в даден сектор, при което теглото им доминира в индекса, обикновено е нужно едно поколение или около четвърт век, за да се върнат те до нивата си от преди балона, продължава Хендри.

"През 1980 петролният сектор представляваше около една трета от пазарната капитализация на S&P. През следващите 25 години те бяха „приземени“, казва Хендри.

Финансовият сектор беше с най-голямо тегло в S&P 500, представлявайки около 20 на сто от индекса, през септември.

Възстановяването ще бъде бавен и болезнен процес, смята Хендри, давайки за пример техмологични компании като Microsoft, които се търгуват на същите нива, както през 1999, преди балона в сектора да се спука през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още