IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът се отдръпна от рекорда

След новия исторически връх суровината отстъпи заради очакванията, че при забавяне на американската икономика търсенето ще намалее

09:35 | 11.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът се отдръпна от рекорда

Цената на петрола тръгна надолу след постигнатия по време на сесията в сряда рекорд от 112,21 долара за барел. Основна причина за това станаха данните за търсенето на суровината в САЩ, което според данни на енергийното министерство остава под миналогодишните стойности вече десета поредна седмица.

По време на сесията в Ню Йорк контрактите с доставка през май изгубиха 0,7 на сто (76 цента) до 110,11 долара за барел. В електронната търговия петролът продължи да поевтинява и към момента в азиатската търговия се котира по 109,67 долара, или с 44 цента по-малко.

В Лондон вчера петролът от сорта Брент понижи цената си с 0,3 на сто до 108,20 долара, а на електронната платформа на борсата контрактите с доставка през май отстъпват с още 25 цента до 107,95 долара за барел.

Основни двигатели на цената през последните месеци са състоянието на американската икономика и нивата на щатския долар. Опасенията, че забавянето на растежа ще се отрази на потреблението на петрол в САЩ действат като ограничител на поскъпването на котировките, като вече започнаха да се появяват и прогнози, че за пръв път от 17 години насам търсенето на бензин в активния летен сезон ще се свие.

Котировките на петрола през последното денонощие бяха повлияни и от стабилизирането в курса на долара, който успя да се възстанови след достигнатото вчера ново историческо дъно срещу еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 18.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още