IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос: Глобалните загуби от кредитната криза ще надминат $1 трлн.

Според Сорос най-големите шокове са преминали, но напрежението от кризата няма да утихне скоро

13:51 | 10.04.08 г.
Сорос: Глобалните загуби от кредитната криза ще надминат $1 трлн.

Милиардерът и инвеститор Джордж Сорос заяви, че глобалните загуби от ипотечната криза може да надминат 1 трлн. долара и стана поредният, който нарече кризата една от най-сериозните от Голямата дeпресия насам, съобщава Ройтерс.

Загубите от ипотечната криза, отчетени в момента, са 1 трлн. долара, казва той запитан за мнението му за подобна оценка на МВФ.

„Мисля, че тази оценка е правилна, но сумата може да нарасне“, тъй като цените на жилищата в някои страни, включително САЩ, все още търпят силен натиск, казва той.

Сорос коментира ефекта от кризата на пресконференция, свикана по повод последната му книга „Новата парадигма на финансовите пазари: Кредитната криза през 2008 г. и какво означава тя“.

„Определено регулаторните органи се провалиха, например в контрола си над ипотечния пазар“, казва той.

Сорос е говорил също и за валутните пазари като е заявил, че склонността на централните банки да държат доларови активи е намаляла.

Най-критичният етап от финансовата криза може и да е преминал с колапса на Bear Stearns, но Сорос очаква, че пълният ефект на кризата върху икономиките все още предстои.

Световните икономики са в период на ускорено намаляване на дълговото си финансиране, което ще продължи да поддържа волатилността на финансовите пазари, добавя той.

Още по темата:

МВФ: Великобритания може да пострада най-тежко от финансовата криза

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още