IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

OTP изкупува акции вместо да плаща дивидент, очаква трудности

По-рано от OTP бяха заявили, че ще изплатят около 30 на сто от неконсолидираната си чиста печалба като дивиденти

18:03 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
OTP изкупува акции вместо да плаща дивидент, очаква трудности

Унгарската банка OTP няма да изплаща дивидент тази година, като вместо това е предпочела да направи обратно изкупуване на акции, съобщи Ройтерс. По думите на главния финансов директор на банката Ласло Урбан цената на акциите е нереално ниска и такъв ход е по-добър за акционерите.

По-рано от OTP, която е собственик на българската Банка ДСК, бяха заявили, че ще изплатят около 30 на сто от неконсолидираната си чиста печалба в размер на 119,9 млрд. форинта (731,3 млн. долара) като дивиденти.

По думите на Урбан са изкупени акции на стойност между 30 и 35 млрд. форинта, или приблизително сумата, която е щяла да бъде изплатена като дивидент. Акциите вероятно ще се използват за финансиране на експанзията на групата, е заявил Урбан, като по думите му с тях биха могли да бъдат платени бъдещи придобивания, „въпреки че не предвиждаме сделки през следващите няколко месеца“.

Банката заяви, че очаква да срещне трудности през тази година в много от страните, в които има бизнес, и по-специално в Унгария, където икономическите реформи доведоха до силно повишаване на инфлацията и забавиха икономическия растеж.

Акциите на OTP поевтиняха с над 35 на сто от достигнатия рекорд през лятото на 2007 г. заради неблагоприятния сентимент в международен мащаб по отношение на банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още