IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Най-голямата компания в света загуби диск с данни на 370 хил. клиенти

Данните не съдържат адреси и банкови сметки и са защитени с парола, казват от банката група

15:02 | 07.04.08 г.
Най-голямата компания в света загуби диск с данни на 370 хил. клиенти

Банковият гигант HSBC, обявен за най-голямата публична компания в света, призна, че е загубил диск с клиентски данни, съобщи Ройтерс.

Дискът съдържа имената, рождените дати и нивата на застрахователно покритие на 370 хил. души, които имат животозастрахователни полици в банката. На него няма адреси или банкови сметки, посочват от HSBC.

„Дискът с данните, изгубен от HSBC, не съдържа никакви адреси или банкови сметки и затова би бил от много ограничена полза за престъпни цели, ако изобщо може да има такава“, се посочва в съобщение на банката.

Данните са защитени с парола, се допълва в него.

Дискът е изчезвал, след като е бил изпратен с куриер на националната пощенска служба на Великобритания Royal Mail от офиса на групата в Саутхемптън до презастрахователната компания Swiss Re в началото на февруари, пише в съобщението.

Не е ясно на кой етап от транспортирането дискът е изчезнал.

„Изгубил се е някъде между точка А и Б“, казва Джеймс Торп, говорител на HSBC.

По принцип подобна информация се подава по защитен кабелен път, но връзката не е работила в деня на изпращане на диска.

Презастрахователната компания извършва щателно търсене, посочват от HSBC.

Банката е информирала британския регулатор на финансовия пазар Financial Services Authority (FSA), който може да проведе разследване. Ако властите констатират, че HSBC е виновна за непостигането на достатъчно сигурност, компанията може да бъде глобена.През декември животозастрахователната компания Norwich Union Life беше глобена с 1,26 млн. паунда от FSA заради излагане на клиентите на риск от измама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още