IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола с резки колебания заради несигурност на доставките

Неочаквано затваряне на рафинерии и спад в производството заплашват предлагането на бензин в САЩ

09:22 | 04.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола с резки колебания заради несигурност на доставките

Котировките на петрола отбелязаха нестабилно движение през последното денонощие, като пазарите станаха свидетели на значителни колебания в цената на суровината. 

В ранната търговия на борсата в Ню Йорк контрактите с доставка през май поскъпнаха с близо 3 долара до 106,44 долара за барел, след което поевтиняха до 103,21 долара за барел. В крайна сметка сесията приключи със спад от един долар спрямо сряда при цена 103,83 долара за барел.

В електронната търговия черното злато поскъпна леко, повишавайки цената си с 49 цента до 104,32 долара за барел по време на търговската сесия в Азия.

Причина за колебанията на котировките стана изненадващото спиране на работа на две от най-големите рафинерии в САЩ – тези на Valero Energy и ConocoPhillips. Като причина за това са изтъкнати високите цени на петрола, които стопяват печалбите при производството на бензин и дизел, предава Bloomberg. За отстъплението на цените влияние оказа и свиването на сектора на услугите в страната през март, сигнал за което беше даден от ISM индекса за непроизводствената сфера.

На борсата в Лондон вчера петролните контракти за търгувания в Европа сорт Брент поевтиняха с 1,2 на сто (1,23 долара) до 102,52 долара за барел. На електронната платформа на борсата контрактите с доставка през май поеха нагоре и към момента добавят 0,34 долара до 102,86 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още