IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобиха Pepsi в Турция заради конкурс, дискриминиращ забрадените жени

Конкурсът на тема „Разкрий чувствата си“ е стартирал с ограничаващото условие, но впоследствие компанията е променила регламента

10:54 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха Pepsi в Турция заради конкурс, дискриминиращ забрадените жени

Американската компания Pepsi ще трябва да плати глоба в размер на 60 хил. турски лири (около 30 хил. евро) заради рекламен конкурс за снимка, който според турските регулаторни органи е проведен в разрез с принципите за търговски рекламни практики, съобщава турският вестник Zaman.

По-конкретно става дума за условията за участие на потребителите в конкурса, като за оценяване не са били допускани снимки на забрадени жени. Това е счетено за нарушаване на човешките права и на правата на потребителите.

Конкурсът на тема „Разкрий чувствата си“ е стартирал с ограничаващото условие, но впоследствие компанията е променила регламента, като се е извинила за получилата се ситуация с аргумента, че криейтивът за кампанията не е бил съгласуван с групата.

Глоба в почти същия размер е наложена и на верига супермаркети, предлагала втора бутилка закупено вино на половин цена. Мотивът за санкцията е, че магазинът подтиква потребителите към употреба на алкохол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още